Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Buje

Upoznajte Bujštinu

Kanegra

Karakterističan kraški krajolik Bujštine otvara se prema moru obalom Kanegre zaodjenutom niskom mediteranskom vegetacijom te bujnom i prostranom borovom šumom koja dodiruje plažu pokrivenu bijelim, morem uglačanim oblucima. U prostranom turističkom naselju koje je tu niklo, a prvo je na ulazu u hrvatsku Istru, nalaze se bungalov-kučice zaštićene sjenom borova.
FKK za naturiste smješten je na odvojenom dijelu obale u blizini turističkog naselja. Brojne manifestacije i spektakli, sportska natjecanja, igre i zabave za djecu te vesele "Noći Kanegre" čine boravak življim.

Krasica

Pet kilometara od Buja prema Puli smješteno je naselje Krasica. Obližnji brežuljci sjedišta su starih pretpovijesnih gradina, a iz nalaza iz rimskih vremena očito je da su ovdje postojale velike tvrđave kao što je to bila Gradina,smještena uz pravac od izuzetne važnosti- via Flavia.
Odmah nakon skretanja za Baredine uzdiže se brežuljak koji u gustom raslinju krije ostatke nekad legendarnog Castrum Lionisa, Kastiona, koji je 1102. grof Ulrik Drugi, sin istarskog grofa Ulrika Prvog Weimara poklonio akvilejskoj Crkvi.

Kršete

Kršete su malo zemljoradničko naselje u plodnoj zelenoj dolini koja se pruža prema moru. Područje je naseljeno od drevnih vremena kako svjedoče i epigrafski rimski nalazi na tom mjestu.
Najznačajnija je zgrada crkve sv. Petra i Pavla koja potječe iz XVI.st.,obnovljena 1885.godine.

Marušići

Selo Marušići potječe najvjerojatnije iz XVI.st. kad su ovo područje naseljavali Slaveni. U naselju se nalazi tridesetak kuća.Uz Dom kulture prostire se park Forma Viva, nastao 1980, zahvaljujući Međunarodnoj ljetnoj kiparskoj školi "Kornarija" koja djeluje u napuštenom kamenolomu.

Triban

Na cesti prema Grožnjanu nalazi se Triban sa tipičnim kućama od sivog kamena, balkonima i vanjskim stepenicama te ostalim detaljima domaće arhitekture. Zelenilo ga čini jednim od snoviđenja Gornje Bujštine.
Triban i obližnje selo Bibali potječu iz XV.st. nakon slavenskih doseljavanja sa Balkana na koji su prodrli Turci. Međutim, područje je bilo naseljeno već u pretpovijesti, kako svjedoče ostaci zidina obližnje gradine Krog.

Momjan

Prekrasno mjesto na 270 m nadmorske visine, gradić smješten samo 18 km od umaške i novigradske rivijere, bogate prošlosti i prekrasnih prirodnih ljepota . Zemljište izuzetno pogodno za uzgoj vinove loze, maslina i voćnih stabala .
Momjan je podijeljen na Gornji i Donji Momjan, a u Donjem se nalazi zvonik ( 22 m ) i crkva Sv. Martina izgrađena u 15. st. Sa zapadne strane crkve, na stijeni, ostaci su starog dvorca, uz koji su vezani važni događaji iz prošlosti sjeverne Istre. U vinogradima se, osim malvazije, proizvodi momjanski muškat visoke kvalitete poznato i cijenjeno piće dvorova Italije i Beča.
Bogatstvo faune (fazani, srne, veprovi i ostale životinje, te velik broj zaštićenih i nezaštićenih ptica pjevica) predstavljaju pravo bogatstvo i daju osnovu za razvoj lovnog turizma. Ugostiteljska ponuda sadržava kvalitetnu lokalnu kuhinju, koja je osnova za agroturizam.
Tags:
#odmor
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku