Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Umag

Tužna ljubav austrijskog grofa Metternicha

Mistični i veličanstveni, osamljeni na grebenima poput kakvih zaboravljenih divova, svjetionici su oduvijek predmet fascinacije. Mnoge od njih obilježile su brojne priče i mitovi koje ih čine još tajnovitijima.

Savudrijski svjetionik-najstariji svjetionik na Jadranu

Savudrijski svjetionik izgrađen je 1818. godine te je kao takav najstariji aktivni svjetionik na Jadranu, ujedno i najsjeverniji na području Hrvatske.  Nalazi se u neposrednoj blizini Camping Savudrija, nedaleko Apartmana Savudrija, 9 km od središta Umaga i nekoliko minuta od slovenske i talijanske granice. Zdanje visoko 36 metara dosljedno je mističnoj atmosferi koja se stoljećima obavija oko svjetionika.

Legenda o svjetioniku

Lokalne priče često uz savudrijski svjetionik vežu tužnu ljubav austrijskog grofa Metternicha koji se navodno na bečkom balu zaljubio u prekrasnu hrvatsku damu i samo za nju dao sagraditi svjetionik i pripadajuću mu kućicu. Nažalost, sudbina je učinila je da grofova odabranica premine od teške bolesti nikada ne ugledavši svjetlost svjetionika, zaloga njihove ljubavi i neiskorištena ljubavna gnijezda. Posve očajan, grof Metternich odlučio je nikada više ne posjetiti svjetionik, a pojedinci se zaklinju kako se kroz prazne prostore dan danas čuju koraci očajnog zaljubljenika koji traži svoju dragu...

Plaža Savudrija

Pored svjetionika nalazi se lijepa šljunčana plaža sa kamenitim dijelovima na kojima možete smjestiti ručnike i lježaljke. Savudrija je omiljeno odredište ljubitelja morskih sportova poput jedrenja na dasci zbog blagih morskih struja i dobrih vjetrova a bistro more privlači veliki broj ronioca.
Dobri vjetrovi i blage morske struje pogoduju morskim sportovima poput jedrenja na dasci, a čisto more i bistro kamenito dno pružaju lijep prizor ljubiteljima ronjenja.
Saznaj više o savudrijskom svjetioniku.
Tags:
#kultura i umjetnost
#priroda i kampiranje
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku