Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Istra

Tajne Motovunske šume

Motovunska šuma-prirodna posebnost istarskog poluotoka

Motovunska šuma je kroz više od dva tisućljeća bila prepoznata kao prirodna posebnost istarskog poluotoka i cijelog hrvatskog primorja.
Iako je nekoć bila dvostruko veća, danas zauzima oko tisuću hektara uz rijeku Mirnu i potpuno se razlikuje od krških šuma u široj okolici. Dok će kod slučajnog putnika pobuditi niz vilinskih asocijacija i magičnih doživljaja, u svijetu gurmana poznatija je kao nalazište tartufa, skupocjene podzemne gljive za koju se vjeruje da ima svojstva afrodizijaka.

Carstvo tartufa

Carstvo bijelog tartufa (Tuber magnatum) i crnog tartufa (Tuber melanosporum) krije se u vlažnom tlu Motovunske šume gdje na 10 do 30 cm dubine ova gljiva snažne arome raste u tajanstvenoj simbozi s korjenjem drveća.
Tartufe traže posebno dresirani psi (ponekad i svinje) i jedna su od najcjenjenijih namirnica vrhunske gastronomije, a u Motovunskoj šumi prvi su put otkriveni 1929. godine.
No, bujna šuma ne golica maštu samo zbog tla u kojem se stvara neobična veza tartufa i korijenja gordih hrastova. Uz nju se veže i priča o istarskom divu Velom Joži koji je prema legendi živio u okolici Motovuna.
Tags:
#tartufi
#priroda
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku