Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Umag

Savudrijski svjetionik

Svjetionik nadomak grada Umaga

Savudrijski svjetionik udaljen je od Umaga svega 9 km te se do njega lako može doći autom, biciklom ili barkom.
Premda nije posve osamljen i nepristupačan, savudrijski svjetionik ipak nudi onaj mir i mističnost svojstvenu svim svjetionicima svijeta, spreman ispričati gotovo dvostoljetnu bogatu povijest umaškosavudrijskog kraja...
Interesantna je i posve autentična činjenica kako je to prvi svjetionik u svijetu koji je za rasvjetu koristio plin dobiven destilacijom ugljena, dopremanog iz rudnika kamenog ugljena s područja Labinštine. U slučaju eventualnih kvarova na plinskoj instalaciji, omogućeno je i alternativno rješenje pa se za rasvjetu moglo koristiti i ulje.

Arhitektura i gradnja svjetionika

Projekt svjetionika izradio je arhitekt Pietro Nobile na osnovu narudžbe tršćanske »Deputazione di Borsa«, a pod pokroviteljstvom austrijskog cara Franje I. koji se i spominje u natpisu na podnožju građevine. U izradi je korišten lokalni kamen s obližnje obale, a krov svjetionika pokriven je crjepovima koji teže čak 70 kg i odolijevaju i najjačim burama.

Legenda o svjetioniku

O svjetioniku se veže legenda da je austrijski grof Metternich sagradio svjetionik u znak ljubavi prema hrvatskoj ljepotici koja je nažalost preminula od teške bolesti prije nego je svjetionik bio dovršen.

Važnost svjetionika za tršćansku luku

Tršćanima je izgradnja svjetionika bila itekako u interesu, a sve u cilju ostvarivanja sigurnije plovidbe prema tršćanskoj luci.
Svjetionik se naime vidi s Opicine iznad Trsta te je predstavljao važan element komunikacije - zastavicama su se najavljivali brodovi koji će uploviti u luku, što je ostavljalo dovoljno vremena za pripreme za pristajanje brodova.
Prvom paljenju svjetionika 1818. godine prisustvovao je i sam austrijski car koji je tada bio na proputovanju.
Tags:
#obale i plaže
#jadransko more
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku