Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Wellness i more
Umag

Savudrija

Kada uđete u Istru sa sjeverozapada, prvo mjesto na koje ćete naići je Savudrija, smješteno na rubu istoimenog poluotoka. Maleno ribarsko mjestašce bogato poviješću spominje se prvi put u 12. stoljeću, a arheološki nalazi iz okolice pokazuju da je ovo područje naseljeno još od kamenog doba.
Razvedena, pretežno stjenovita obala, ispresijecana je malim šljunčanim plažama i okružena bogatom mediteranskom vegetacijom prepunom lovora, palmi, raznih vrsta zimzelenih grmova, pinija i čempresa. Specifični omjer biljnog i morskog aerosola u zraku čine savudrijsku klimu vrlo stimulativnom i povoljnom za zdravlje. To je prepoznato još u doba Austro-Ugarske pa mjesto početak svog turističkog razvoja može zahvaliti zdravstvenom turizmu.

Mnogobrojne aktivnosti

Danas Savudrija i njena okolica nude puno više od dobre klime. Uz one koji se žele samo odmoriti, plivati i sunčati, kraj je idealan i za turiste željne aktivnog i adrenalinskog iskustva. Vožnja biciklom uz brojne rimske spomenike, trekking i jogging staze, tenis, ronjenje i golf samo su dio bogate turističke ponude - profesionalni golf teren s 18 rupa na Crvenom vrhu kraj Savudrije nudi prekrasno iskustvo terena stopljenog u okoliš s pogledima na more i vinograde.

Raj za jedrenje na dasci

More oko Savudrijskog poluotoka nudi fantastične uvjete za jedrenje na dasci – gotovo stalne vjetrove, lak pristup moru i ugodnu temperaturu. S jedne strane poluotoka nalaze se mirnije, zaljevske vode kao stvorene za početnike, dok profesionalci mogu iskušati svoje vještine na otvorenom moru, posebno prilikom puhanja jakog sjeverca tramontane.

Najstariji svjetionik Jadrana

Savudrijski poluotok obiluje i kulturnom baštinom, a uz brojne rimske ruševine, srednjovjekovne crkve i samostane, posljednjih godina je i savudrijski svjetionik, najstariji na Jadranu, postao prava turistička atrakcija i mjesto boravka gostiju.

Gastro i zabava u Savudriji

Nakon odmora, sporta i kulture na scenu stupaju bogata gastronomska ponuda lokalnih restorana, a iza toga slijedi zabava na ljetnim terasama. Tradicionalne fešte, od kojih je najpoznatija "Savudrijske noći" u kolovozu, kao i obilje drugih zabavnih sadržaja koji će upotpuniti dan svakom turistu.

Gdje odsjesti u Savudriji

Savudrija i okolica nude raznolik smještaj za svačiji ukus. Uz apartmanska turistička naselja (Apartmani Savudrija), autokampove (Kanegra, Savudrija) i hotele, svoj boravak možete provesti i kod lokalnih ljudi u privatnom smještaju – komfornim, moderno opremljenim bungalovima, apartmanima i sobama duž cijele savudrijske obale tik uz ili malo podalje od mora.

I na kraju...

Prekrasna priroda, bogata kulturna baština, velik izbor gastronomske ponude, raznolikih aktivnosti i zabavnih sadržaja odmorit će svakoga i pružiti nezaboravno iskustvo Mediterana i gostoljubivosti savudrijskog kraja.
Tags:
#wellness i more
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku