Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Umag

Proljeće u Umagu

Šparoge su vjesnik proljeća u Umagu

Napokon je stiglo proljeće. Kao u školskoj zadaćnici, sve cvate, zeleni se, ptice pjevaju, sunce grije. Pravi je trenutak za pronaći neku osunčanu umašku terasu i upijati sunčeve zrake što proizvode vitamin D koji vam je nedostajao cijelu zimu.

Jeste li ikad jeli divlje šparoge?

Proljeće u Istri znači sezonu divljih šparoga. Ova samonikla biljka ima poseban okus i izvrsna je za detoksikaciju tijela nakon duge i naporne zime. Šparoge su omiljeni sastojak u menijima lokalnih konoba i restorana. Odlične su u fritajama, rižotu i s tjesteninom, pa čak i na salatu s par krumpira. Sa svježim šparogama ne možete pogriješiti!

Riva je živa

Kako grane sunce, cijela obala oživi: prodavači suvenira otvore svoje dućane, vlasnici restorana promišljaju sezonske jelovnike, otvaraju ljetne terase za goste koji žele uživati u proljetnim zrakama sunca. Djeca su posvuda: penju se, ljuljaju, rolaju.

Sladoled se vratio u grad

Idealno je doba godine da prošećete do centra grada na kavu i sladoled. Većina slastičara ne radi sladoled zimi pa je ovo pravi trenutak da ga kušate, ako ga volite. Svake svibanjske subote u Umagu se održava manifestacija „Shopping & Coffee“ kad za kupovinu u odabranim trgovinama dobivate kupon za besplatnu kavu. Tako vi možete uživati u svojoj mirisnoj šalici kave dok vaši klinci ližu sladoled – i svi sretni!  

Kušajte špaletu

Dok biciklirate okolicom, primijetit ćete i zemljoradnike koji oru, čiste maslinike poslije zime i pregledavaju stabla, spremajući se za sezonu. Pravi je trenutak za probati špaletu – pršutu sličnu deliciju koja se dobije sušenjem plećke preko zime. Kako je riječ o manjem komadu mesa, bude brže spremno za jelo. Špaleta je tradicionalni specijalitet – tražite da vam narežu malo u fritaju sa šparogama, za pravi istarski doživljaj.

Uživajte u danu

Najbolje je što su dani odjednom duži pa stignete prošetati, ručati, odvesti se biciklom do prve konobe, usput nabrati šparoga, popiti kavu, probati sladoled i vratiti se u Umag na večeru prije nego padne mrak.

Svibanj će - jeeee!

Za par tjedana, početkom svibnja, bit će još toplije i pravi trenutak za prvi ovogodišnji roštilj. Kako temperature rastu, bit će i prvih kupača.
Ne vjerujete nam?
Dođite do Umaga – ako nema ljudi na plaži, plaćamo piće.
Tags:
#priroda i kampiranje
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku