Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Oprtalj

Povijesna i sakralna baština Oprtlja

Otkrijte kulturne i povijesne točke koje ne smijete zaobići u šetnji Oprtljem. Ovaj šareni dragulj istarske unutrašnjosti prava je kromoterapija za oči i dušu, stoga svakako ponesite fotoaparat!
Lođa
Najupečatljivija građevina Oprtlja u kojoj su se nekoć donosile važne odluke, vodili sudski procesi, čitali proglasi, a ponekad organizirale i pučke fešte. Podignuta je na mjestu starije lođe u 16. st. Glavno pročelje okrenuto prema gradu posve je rastvoreno nizom arkada, dok su na ostalim fasadama veći otvori koji u gornjem dijelu završavaju polukružnim lukom. Na jednom balustru nalazi se natpis ANNO 1765 – koji je ostavio klesar plitkim no tipično baroknim rukopisom. Sve do propasti Venecije korištena je kao sudnica, a danas je u njenoj unutrašnjosti uređen lapidarij s rimskim, srednjovjekovnim i kasnijim fragmentima. Sjajan je vidikovac iz kojeg pogled seže sve do mora te omiljena foto-točka grada.
Bastion
Uz lođu se pruža impozantna gradnja nekadašnjega bastiona čije se dimenzije dobro mogu sagledati tek kad se pogledaju sa susjednih uzvisina. U drugoj polovici 19. stoljeća, kada je prestala potreba za smještajem baterije topova, zaravan bastiona postupno prerasta u trg novoga dijela grada podno gradskih zidina. Godine 1919. na njemu je podignut kameni spomenik sa stupom za zastavu.
Gradska vrata
U sklopu bedema nalaze se gradska vrata, jedina od ukupno triju vrata koja su sačuvana. Pregrađena su 1756. godine, ali sačuvani su arhitektonski elementi koji su pripadali ranijem utvrđenju, npr. zazidani luk s lijeve strane unutar vrata (mjesto gdje su zacijelo boravili stražari na dužnosti). Iznad vrata nalazila se kula koja je kasnije pregrađena u stambenu zgradu. Vrata u gornjem dijelu završavaju polukružnim lukom, a na zaglavnom kamenu uklesana je godina 1756.
Župna crkva sv. Jurja
Stoji u samom središtu Oprtlja, a sagrađena je 1526. godine na mjestu ranije manje crkve. Pročelje je plod tipično baroknog scenografskog ukusa. Iza baroknoga pročelja očuvana je trobrodna kasnogotička građevina nastala temeljitom pregradnjom svoje vjerojatno romaničke prethodnice. U crkvi se nalaze vrijedni oltari i slike iz 16., 17. i 18. stoljeća. Gradnja zvonika crkve visokog 27 metara trajala je od 16. stoljeća do 1740. godine. Pretežna zatvorenost njegovoga tijela ukazuje na dodatnu obrambeno-izvidničku ulogu ovakvih zvonika u kaštelima.
 Crkva sv. Marije
Smjestila se uz zapadni ulaz u grad, neposredno uz drvored čempresa. Sagrađena je u 15. stoljeću, s time da su prednji trijem te svetište dodani 1770. Za ovu su crkvu značajne vrijedne freske koje datiraju iz 1471. godine. U njoj su također sačuvani glagoljski grafiti odnosno pisane poruke koje su u crkvicama diljem Istre zapisivali različiti putnici i pismeni ljudi koji su time svjedočili da su bili u nekoj crkvi ili da se nešto znamenito dogodilo u svijetu ili njihovoj sredini.
 Crkva sv. Roka
Smjestila se uz južni ulaz u grad, u blizini osnovne škole. Sagrađena je u 16. stoljeću na mjestu starije crkve kao zavjet protiv kuge. Značajna je jer se u njoj nalaze freske s oslikanim nizom svetačkih likova, djelo istaknutog majstora Antona iz Padove. Crkvica je mauzolej poznatih oprtaljskih obitelji pa je u unutrašnjosti sačuvan niz nadgrobnih ploča iz doba baroka.
 Osnovna škola
Na mjestu škole nekad se nalazila crkvica sv. Krševana s malim grobljem. U jednom od podzida vrta pored školske zgrade uzidana je nadgrobna ploča koja zacijelo potječe iz podnice davno porušene crkvice. Zgradu u kojoj je danas škola projektirao je arhitekt Rinaldo Rinaldi iz Oprtlja, a sagrađena je 1818. godine kao vojarna za potrebe austrijske vojske. Za vrijeme I. i II. svjetskog rata nastava se odvijala na talijanskom jeziku, a 1955. počela je nastava na hrvatskom jeziku.
Tags:
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku