Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Wellness i more
Hrvatska

Plaže Jadrana koje ćete poželjeti istražiti

Raznolika i pitoreskna Jadranska obala, koja svojom ljepotom katkad doslovno oduzima dah, ističe se u mediteranskoj regiji kao pravi raj za ljubitelje plaža. Hrvatska obala koja se proteže duž 1 700 kilometara skriva 78 otoka, 524 otočića i 642 hridi. Uz takvu raskoš, gotovo svatko tko traži nezaboravno iskustvo ljetovanja u Hrvatskoj pronaći će plažu za sebe.
O kvaliteti naših plaža i resorta uz more svjedoči i sve veći broj slavnih osoba koje posjećuju našu obalu. U proteklim su godinama mnoge svjetski poznate ličnosti viđene na brojnim hrvatskim priobalnim lokacijama. Nabrojimo samo neke od njih….Princeza Caroline od Monaka, Princ William, Princ Harry, Steven Spielberg, Robert de Niro, Clint Eastwood i mnogi drugi.
No slavni su naše plaže otkrili davnih dana. Kamogod se uz obalu zaputili, pronaći ćete nudističke plaže, a za taj se trend zasluge uvelike pripisuju engleskom kralju Edwardu VIII i njegovoj tadašnjoj američkoj ljubavnici Wallace Simpson, koji su 1936. sablaznili javnost golišavim kupanjem uz obale otoka Raba ...

Otkrijte što vam nude istarske plaže

Istra bez imalo sumnje raspolaže među najčišćim i najbolje uređenim plažama u čitavoj Hrvatskoj. Istarski poluotok gotovo je u cijelosti okupan kristalnim plavim Jadranskim morem uz koje se prostiru čak 43 plaže s prestižnom Plavom zastavom! To je ukupno 42 % od svih hrvatskih plaža na kojima se vijori ovaj međunarodni simbol izvrsnosti.

Plaže sjeverozapadne Istre

Šest plaža s Plavom zastavom nalazi se u blizini Umaga i Novigrada, upravo ovdje, u sjeverozapadnoj Istri.
Sjeverozapadna Istra obuhvaća gradove Brtoniglu, Buje, Novigrad i Umag i idealna je lokacija za gorljive surfere, obitelji s djecom koji na odmoru žele uživati u sigurnim i čistim plažama, ali i za noćne ptice u potrazi za partijima uz more.
Najpopularnije plaže sjeverozapadne Istre uključuju plaže u Katoru, Stella Marisu i plažu Kanova u blizini Umaga, dok su omiljena novigradska kupališta na lokacijama Marede, Sirene i plaža hotela Maestral.

Južna Istra

Za ljubitelje aktivnog odmora Poreč i Rovinj nude brojne čiste i uređene plaže s obiljem sportskih sadržaja. Mnoge plaže u ovom dijelu istarske regije osobito su prikladne za obitelji s djecom, primjerice plaža u zaljevu Lone kraj slikovitog grada Rovinja.
Ako ste pak naturist u potrazi za savršenom plažom, nema boljeg mjesta od Koversade u Vrsaru koja nije samo najveća naturistička plaža u Hrvatskoj, već i u čitavoj Europi.
Pula kao kraljica poluotoka nudi svima omiljene pješčane plaže poput Bijece u Medulinu, dok je rt Kamenjak savršena robinzonska plaža na kojoj ćete pronaći svoj kutak ugodno zaklonjeni od užurbane civilizacije.

Plaže Kvarnera

Kvarner se može pohvaliti sa čak 28 plaža s Plavom zastavom iako je veličinom manji od Istre.
Kod nas vrijedi pravilo da kamogod krenuli možete nabasati na otok, a to je posebno slučaj na Kvarneru. Rab, Krk, Cres i Lošinj redom nude niz neodoljivih plaža za odmor. Dodajte tome kopnene plaže poput onih u Crikvenici i izbor je uistinu golem.
Ovdje će na svoje doći obitelji u pratnji mališana koji zbog plitkog i toplog mora obožavaju Rajsku plažu na otoku Rabu. Plitka pješčana plaža Spiaza nalazi se i na Susku, oko 7 kilometara jugozapadno od Lošinja i idealna je za manju djecu.
Odlična varijanta je svima draga Vela Plaža s Plavom zastavom u Baški na otoku Krku. Osim prekrasne šetnice, ovdje ćete naići na mnoge trgovinice i restorane u kojima možete potražiti zaklon kad sunce upeče i potjera vas s plaže. No pripazite ako se ovdje zateknete u visokoj sezoni, jer je plaža izuzetno popularna vikendima, osobito nedjeljom, kada se u pravilu traži mjesto više.
Ako ste pustolov u duši i priželjkujete zaklonjenu uvalicu u kojoj biste proveli dan s voljenom osobom, zašto ne posudite ili unajmite motornu brodicu na dan? A tada možete učinite upravo ono što čine i mještani: udaljiti se malo od obala Krka, a posebno zapadnog dijela otoka, i širom otvoriti oči u potrazi za sljedećom praznom uvalicom ... ima ih zaista mnogo. U njima možete provesti čitav dan sami, u blaženoj tišini, pod vrelim suncem ljeta. Želite li pobjeći od civilizacije, pogodne su i plaže Koromačna i Sveti Ivan na otoku Cresu.

Dalmatinske plaže

Dalmacija nudi pregršt plaža spremnih na otkrivanje, a na njih 26 vijori Plava zastava koja svjedoči o čistoći plaže i mora.
Jedna je od njih i plaža Zrće na otoku Pagu koja već godinama slovi kao raj za partijanere. Sa svojim klubovima na otvorenom uz samu obalu koji su otvoreni danonoćno i nemaju zvučnih ograničenja, ova će plaža osvojiti sve mlade i one koji se tako osjećaju!
Zadarski arhipelag je zbog mirnijeg okruženja odličan izbor za obiteljsko ljetovanje, a vrijedi posjetiti i plaže obližnjih otoka. Dugi Otok, Ugljan i Pašman nude mogućnost istraživanja brojnih zaklonjenih uvala i zaljeva u kojima ćete moći uživati u osami i ljepoti prirode.
Među plažama splitske i makarske rivijere, posebno se ističu Bačvice gdje se od davne 1900. tradicionalno igra picigin, te Brela u čarobnom okruženju gustih borovih šuma.
Romantične duše inspiraciju će pronaći u južnoj Dalmaciji, na Korčuli i Mljetu. Saplunara na Mljetu je predivna pješčana plaža i savršeno utočište parova.
Nezaobilazna dalmatinska plaža je Zlatni rat na Braču, zasigurno jedna od najpopularnijih hrvatskih plaža čija je slika najčešći motiv brošura kojima se Hrvatska predstavlja svijetu. Njen karakterističan oblik koji se doslovno mijenja „kako vjetar puše” svake godine može biti drugačiji.

Koji je vaš tip plaže?

Izuzmemo li navike slavnih i kraljevskih ličnosti, neovisno o tome preferirate li šljunčane ili pješčane plaže, nudističke ili romantične lokacije uz more za bijeg s voljenom osobom, ili pak obiteljske ili dječje plaže – u Hrvatskoj ćete sigurno pronaći ono što tražite. Izbor je tako golem da vam svaka obalna regija nudi upravo onu plažu o kojoj sanjate. Uživajte u našim plažama!
Tags:
#obale i plaže
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku