Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Umag

Naselje Sepomaia

Nekadašnji su plovni putevi vodili uz obalu, roba se prevozila samo danju, a noću i za nevremena lađe bi se skrivale u luke i lučice. Tako je bilo i u današnjem Katoru.

Od Rta Katoro do Rta Sipar

Na potezu od rta Katoro do rta Sipar osim vila bogataša bilo je i seoskih kuća s imanjima, čiji su se stanovnici bavili poljoprivredom, obrtom, ribarstvom i trgovinom. Te su proizvode prodavali trgovcima, a oni su iste prevozili brodicama u druge krajeve. Za tu je namjenu bila je potrebna velika luka. Tako je nastalo i naselje Sepomaia, koje se protezalo od Rta Katoro do Rta Sipar.

Naseljenost ovog područja seže daleko u povijest.

I prije dolaska Rimljana nalazilo se ovdje naselje. Nosilo je naziv keltskog porijekla: Sepomaia. Rimljani su kasnije preimenovali naselje u Siparis.
Zbog raznih opasnosti koje su im prijetile Siprani su više puta morali napuštati svoje naselje: učestali upadi gusara, raznih neprijatelja, potresi, stalne provale barbara... No kada bi opasnost prošla oni bi se ponovno vraćali i obnavljali grad i zidine. Sve do godine 876. kada su neretljanski gusari, pod vodstvom kneza Domagoja razorili grad.
Siparis je počeo sve više propadati, a stanovništvo se selilo na otok - današnji grad Umag. Dok su se ostala naselja na zapadnoj obali Istre polako oporavljala, Siparis se nikada nije oporavio.
Brojna su ovdje mjesta gdje povijest i dalje živi, iako obavijena velom tajne...

Međunarodni festival antike Sepomaia viva

Početkom vas kolovoza, pak, očekuje pravo iznenađenje - putovanje vremenom u doba starih Rimljana! Jer za vrijeme održavanja festivala Sepomaia viva čitav se stari dio grada Umaga pretvori u antički rimski grad i kostimi, kuhinja, plesovi... starih Rimljana tada ponovno ožive.
Tags:
#priroda i okoliš
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku