Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
SZ Istra

Najbolje vrijeme za posjet sjeverozapadnoj Istri

Istra je rasprskano plavetnilo ljeta i sunčana plaža, teški miris zemlje i maglena dolina, ona je kamena kaldrma i zelenilo šume, plesni balun i jazz festival, osamljeni svjetionik i holivudski filmski set.
Sjedneš u automobil i za nekoliko sati sletiš na drugi planet. Bez obzira na to krećete li iz Zagreba, Ljubljane, Beča ili Milana, gužve, sivilo i obaveze u tren ostaju iza vas.
Lijepa je u svako doba i svako doba ima posebnu kvalitetu.

PROLJEĆE

Proljetna Istra je miris cvijeća i zemlje koja se budi
Vrijeme je sunčano, toplo, a ljetne gužve još su daleko. Idealno vrijeme za fotografiju. Uživam u dugim šetnjama s fotoaparatom u kojima se ne moram boriti za svaki kadar s tisućama drugih posjetitelja. Svjetlo je oštro i kontrastno i savršeno ističe kamena secesijska pročelja i stare zvonike. To je neki starinski ritam koji hvatam i nosim sobom kući ovjekovječen u crvenim krovovima i plavetnilu neba.
Klorofil u zraku ogleda se na tanjurima u punim okusima djevičanskog ulja i svježih šparoga. Riba, boškarin na žaru i hladno vino najbolje prijaju nakon šetnji i dugih vožnji biciklom. Za kraj, šetnja uz more i dobar espresso podsjetnik su zašto se želim što prije vratiti. Jer ljeto je ljeto.

LJETO

Ljetna Istra je koktel na plaži i tridesetak jezika na obroncima Motovuna
Idemo na festival! Kazalište, film, sardine, rajčice, vino i rakija, tenis i biciklizam. Nikada mi odmor ne traje koliko bih želio, jer vrijeme ljeti teče ubrzano. Motovunski filmski festival, najšarmantniji u cijeloj Hrvatskoj, kazališni festival u Umagu, međunarodni festival vizualnih umjetnosti Arterija u Novigradu, biciklijade Radini i San Rocco, teniski turnir ATP Plava Laguna Croatia Open, glazbeni festival Parkfest, Dani rajčice... Ne stignem ni popisati sva fenomenalna događanja, a nisam ni došao do plaže.
Isplati se doći na plažu, predahnuti i zaroniti u jadransku modrinu, ispiti koktel uz najljepši zalazak sunca, u podnožju svjetionika, u nečijem zagrljaju.

JESEN

Jesenska Istra je zlato malvazije i aroma tartufa
Ljeto je završilo, vrijeme usporava i nebo tone na zemlju. Magla nosi opojni mirisa tartufa i najavljuje bogatu jesensku trpezu. Istra je bez premca najbogatija gastronomska regija Hrvatske, a jesen idealno vrijeme za degustacije. Vinska karta nudi svjetsku klasu malvazije, terana i muškata. Dobro vino prate dobra rakija i slatki likeri. Nadmetanje na aukciji tartufa u Livadama atrakcija je za ozbiljne investitore.
Posljednjih godina sezona kupanja proteže se debelo u listopad, a najhrabrije kupače viđam i u studenom. Kratki izleti, toplo vrijeme i fina hrana jesen čine mojim omiljenim istarskim godišnjim dobom.

ZIMA

Zimska Istra je odmor za dušu i wellness za tijelo
Posjeti Istri u zimskim mjesecima su putovanje kroz vrijeme, povratak u prošlost. Volim domaću atmosferu i autentični život daleko od cjelogodišnje navale. Sezona tartufa i dalje je u tijeku, u vrijeme Božića traga se za aromatičnim crnim tartufom i preostalim bijelima. Zima je vrijeme za ćakule u kafićima, za okus kolača i vruću rakiju. Snijega ima malo i rijetko, a topli mediteranski zrak ugrijat će posjetitelje iz hladnijih krajeva.
Autor:
Nenad Vukušić
Tags:
#odmor
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku