Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Buje

Momjanski kaštel

Istarska bajka

Svi smo mi kao djeca maštali o tome kako bi bilo živjeti u dvorcu ograđenom jarkom u kojem stražari zmaj koji riga vatru. Te su bajke za laku noć punile našu dječju maštu, a sada kad smo odrasli, počeli smo cijeniti povijest koja se krije iza tih utvrda razasutih svijetom od kojih se neke nalaze i u Istri!
Jedan dvorac važan za istarsku povijest stoji na visokoj stijeni u gradiću Momjan, u blizini hrvatsko-slovenske granice. Momjanski kaštel izgrađen je 1234. Kao utvrda spominje se u 13. st. za vrijeme Woscalca, sina moćnog akvilejskog vazala koji ujedno koristi naslov „Momjanski“ (de Mimiliano). Godine 1548. za 5.500 dukata otkupio ga je vitez Simone Rota iz Bergama. Rota je utvrdu pregradio u trapezoidan oblik, obnovio prostorije za stanovanje, podigao kapelicu sv. Stjepana te izgradio novi kameni most. Njegova obitelj i potomci živjeli su u kaštelu narednih 300 godina pa se dvorac često naziva i kaštel Rota iako mu to nije službeno ime. Danas se nad dolinom rijeke Dragonje uzdiže samo jedna od četiriju kula utvrde koja služi kao podsjetnik na bogatu povijest ovoga kraja.
Osim po svom srednjevjekovnom kaštelu, Momjan je poznat i kao carstvo muškata! Nakon obilaska kaštela zasladite svoj posjet ovome kraju u jednoj od brojnih izvrsnih vinarija kao što su Kozlović, Kabola, Sinković i Prelac.
Tags:
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku