Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Brtonigla

Kaštel sv. Jurja blizu Nove Vasi

Među zaštićenim kulturnim dobrima općine Brtonigla istaknuto mjesto ima kaštel sv. Jurja ili Santi Quaranta smješten iznad doline rijeke Mirne kod Nove Vasi. Kaštel je unutrašnjim zidom podijeljen na sjeverni i južni dio, a danas su vidljivi njegov trapezoidni tlocrt i dobro očuvani bedemi. Na sjevernom platou je nekoć bila jezgra srednjovjekovnog grada, a danas je tu arheološko nalazište s ruševnom crkvicom sv. Jurja.

Strateški položaj kaštela

Kaštel sv. Jurja podignut je na strateškom položaju iznad ušća i luke na rijeci Mirni. Moguće je da je na tom mjestu postojala prapovijesna gradina i antičko naselje, a potom kasnoantički i ranosrednjovjekovni kastrum. U luku Pišine na rijeci Mirni je prema nekim izvorima do 1906. g. dospijevala roba, a zatim je pristanište zatrpano muljem. Na jednoj od kula kaštela palila se vatra kako bi usmjerila pomorce na siguran pravac kretanja do luke.

Vlasnici kaštela

Zabilježeno je da je dvorac 992. g. pripadao Alderusu de Castro S. Giorgii, a poznato je i da su ga 1230. posjedovali Vidotto i Flabiano.
Akvilejski patrijarh je 1260. g. kupio tri četvrtine vlasništva od America qm. Vidotta i četvrtinu od Biachina, sina pokojnog Ossalca iz Momjana. Zatim je obnovio i proširio kaštel kako bi stvorio uporište za nadzor svojih posjeda u Istri.
Nakon napada Mlečana 1291. g. i Đenovežana 1354. g., utvrda je izgubila svoju važnu političku i vojnu ulogu pa je prelazila iz ruku u ruke različitih vlasnika. Nakon 1420. g. Mletačka Republika ga je predala Grožnjanu.
Alessandro Soranza je 1545. godine kupio dvorac s feudom za 1627 dukata s obavezom isplaćivanja dijela prihoda za održavanje crkava sv. Jurja i sv. Mihovila. Zadnji vlasnici bili su Bartolomeo i Bertuccio Manzini iz Buja, koji su ga posjedovali sve do polovice 19. st.
Tags:
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku