Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Brtonigla

Istarski tartufi: Kako ih odabrati i gdje kupiti

Istra je prijestolnica tartufa, dragocjene gljive koja najbolje uspijeva u dolini rijeke Mirne, a moguće ju je pronaći samo uz pomoć istreniranih pasa ili domaćih svinja u popularnom „lovu na tartufe“.
Najcjenjeniji istarski bijel tartuf ili Tuber magnatum pico dozrijeva od rujna do siječnja i ima izrazito intenzivan, ugodan i aromatičan miris. Crni ljetni tartuf (Tuber aestivum) raste ljeti i najčešća je vrsta crnog tartufa, dok crni zimski tartuf (Tuber brumale), najintenzivnijeg mirisa među crnim tartufima, uspijeva od rujna do siječnja. Od crnih tartufa najcjenjeniji je crni plemeniti tartuf (Tuber melanosporum) koji raste od siječnja do proljeća.

Proizvodi od tartufa

Svježe tartufe važno je kupovati tijekom njihove sezone, a prilikom kupnje treba obratiti pozornost na izgled i miris gljive. Kvalitetan primjerak je intenzivnog mirisa, tvrd i bez vidljivih oštećenja i rupa.
Tartufe je također moguće kupiti konzervirane u otopini soli, u obliku tartufate odnosno umaka od tartufa i šampinjona, sjeckane ili mljevene u maslinovu ulju, te u kombinaciji s uljem, maslacem, sirom, suhomesnatim proizvodima i raznim umacima i namazima.

Gdje kupiti tartufe

Osim u velikim trgovačkim lancima, tartufe i proizvode od tartufa možete kupiti u specijaliziranim i delikatesnim trgovinama u Livadama, Grožnjanu, Motovunu, Bujama, Buzetu, Umagu, Novigradu i diljem poluotoka.
Jela s tartufima u restoranima sjeverozapadne Istre
Većina restorana sjeverozapadne Istre na meniju nudi autohtona jela s tartufima ili njihove suvremene reinterpretacije. Najčešće se nude domaći fuži ili druga ručno rađena tjestenina u umaku od tartufa, biftek u umaku od tartufa te sir i domaći suhomesnati proizvodi s tartufima. Svježi tartuf najčešće se nariba i u tankim ploškicama posipa po jelu. Na taj način do izražaja dolaze intenzivna aroma i okus koji obogaćuju svaku kulinarsku kreaciju.
Tags:
#tartufi
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku