Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Oprtalj

Aktivan odmor u Oprtlju i okolici

Želite li odmor provesti u tenisicama ili gojzericama, Oprtalj će vam pružiti nekoliko sjajnih alternativa. Što ne znači da trebate zaboraviti kupaći kostim, jer od mora vas dijeli samo pola sata vožnje.  
Pješačenje i vožnja biciklom na Parenzani
Svaka priča o aktivnom odmoru u Oprtlju počinje na dionici stare uskotračne pruge koja je danas pretvorena u predivnu pješačku i biciklističku stazu. Njeno je ime Parenzana, nastala je početkom 20. stoljeća kada je tračnicama spajala Poreč i Trst i prometovala sve do 1935. Najfotogeničnije dionice Parenzane protežu se od Grožnjana, preko Oprtlja, do Livada. Na tom se dijelu nalaze četiri od ukupno šest vijadukata te šest od devet tunela čitave trase i gotovo da možete zamisliti staru lokomotivu kako njome vijuga. Zanimljiva konfiguracija terena, panoramski pogledi i sačuvani dijelovi željezničke infrastrukture čine Parenzanu nezaobilaznom postajom koja svojom ljepotom oduševljava bicikliste i ljubitelje duljih pješačenja. Želite li znati više o povijesti ove zanimljive pruge, svakako posjetite i Muzej Parenzane u Livadama
Slobodno penjanje
Sjeverozapadno od Oprtlja, na oko 400 metara nadmorske visine, nalazi se selo Čepić. Osim tradicionalnim istarskim kućama, posebnu pažnju plijeni atraktivnim prirodnim stijenama s nekoliko uređenih smjerova za penjanje, većinom lakših i pogodnih za početnike. S njih se otvara pogled na veliku zelenu dolinu bogatu florom i faunom, s tri izvora pitke vode i velikim ponorom. Penjalište je veći dio dana u hladovini, a nemojte se začuditi ako u blizini zateknete krave i ovce koje ovdje rado pasu. Zvuči kao idilično mjesto za slobodno penjanje u Istri, zar ne? 
Za detalje svratite u ured ili nazovite/pišite TZ-u Oprtlja na +385/52/644-150 ili tz@oprtalj.hr.
Tags:
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku