Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Motovun

5 najznačajnijih ličnosti iz povijesti Motovuna

Veliki broj poznatih ličnosti vezan je uz Motovun. Ovdje je djetinjstvo proveo jedan od najvećih automobilističkih ikona, Mario Andretti, svjetski prvak Formule 1. Pionir glazbenog tiskarstva Andrea Antico rodio se u Motovunu, a Josef Ressel, izumitelj brodskog vijka ovdje je živio i radio. U Motovunu je živio i stvarao i veliki hrvatski umjetnik Miroslav Šutej.
Mario Andretti
Mario Andretti rođen je 28. veljače 1940. godine u Motovunu. Nakon završetka Drugog svjetskog rata 1948. godine seli u Italiju, a 1964. stječe američko državljanstvo. 1965. 1966., 1969. i 1984. godine osvojio je prvenstvo Cart-Champcar, a 1969. godine je pobijedio na 500 milja Indianapolisa. Titulu svjetskog prvaka u Formuli 1 osvaja 1978. godine s bolidom Lotus Ford. S 53 godine pobijedio je u Phoenixu i postao je najstariji pobjednik Indy Car utrke. Mario Andretti jedan je od najvećih i najraznovrsnijih vozača u povijesti automobilizma o čemu svjedoče razne osvojene titule.
Andrea Antico da Montona
Nakladnik, tiskar i skladatelj po kojem glavni motovunski trg nosi ime, Andrea Antico, rodio se u Motovunu 1480. godine. Veliki dio svog života proveo je u Rimu i Veneciji radeći na raznim područjima. Jedan je od pionira tiskanja glazbenih zapisa, a povijest ga doživljava kao najstarijeg poznatog skladatelja na cijelom prostoru današnjeg slavenskog svijeta. Smatra se kao jedan od najvažnijih glazbenih tiskara svojega doba jer su u njegovim izdanjima sačuvana pojedina djela poznatih europskih skladatelja.
Josef Ressel  
Josef Ressel rođen je 1793. godine u Češkoj, a umro je 1857. u Ljubljani. Bio je šumar i izumitelj, a u Motovunu je živio i radio od 1835. do 1843. godine. Donji trg koji ima pogled na Motovunsku šumu nosi njegovo ime. Ressel se proslavio  izumom brodskog vijka koji je pokretao parobrod. Uz to, iza sebe je ostavio tridesetak tehničkih izuma. Radio je kao nadzornik za uzgoj drva za gradnju brodova u Motovunskoj šumi za austrijsku ratnu mornaricu. Zaštitni znak Motovun Film Festivala je propeler, njemu u čast.
Vladimir Nazor
Vladimir Nazor proslavio je Motovun svojom alegorijskom pripoviješću o dobrom divu „Veli Jože“, iako je Motovun posjetio samo jednom kao izletnik. Objavljeno 1908. godine, djelo „Veli Jože“ kojemu je središte radnje Motovun i okolica, postalo je toliko popularno da je i  dan danas simbol grada Motovuna, gdje se svake godine održava i festival njemu u čast.
Miroslav Šutej
Miroslav Šutej,  jedan od najvećih hrvatskih likovnih umjetnika druge polovice 20. stoljeća. Često je radio i odmarao u svojoj kući u Motovunu.  1990. godine u Motovunu je oblikovao grb i zastavu Republike Hrvatske. Dizajnirao je jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih brandova, prvi dres hrvatske nogometne reprezentacije. Zaslužan je i za dizajn novčanica hrvatske kune (HRK), a na poleđinu novčanice od 10 kn smjestio je tlocrt starogradske jezgre Motovuna.
Tags:
#povijest
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku